Diabetológia

  1. Home
  2. /
  3. Szolgáltatások
  4. /
  5. Diabetológia

Belgyógyászati – Diabetológiai szakrendelés

Szakrendelésünkön cukorbetegségben, vagy cukorbetegség gyanújával felmerülő felnőtt páciensek jelentkezését várjuk. Tevékenységünk során meghallgatjuk a páciens panaszait, átnézzük korábbi orvosi dokumentációját, részletes családi és egyéni anamnézist veszünk fel, kifejezett figyelmet fordítva a korábbi betegségekre. Ezek után következik a testsúly, illetve a testmagasság rögzítése, melyből a BMI index kerül kiszámolásra. Ez után jön haskörfogat, vércukormérés, vérnyomásmérés, illetve panaszoktól függően teljes fizikális vizsgálat, EKG elkészítése. A vizsgálatok sorát lábvizsgálat, hangvilla vizsgálat zárja a szövődmények kiszűrése céljából.

Amennyiben nem rendelkezik a páciens hozott laborvizsgálattal, akkor annak igénylése történik meg, egyéb esetben pedig annak kiértékelése, kifejezett hangsúlyt fektetve az anyagcsere értékekre.

Ezen információk alapján történik meg a diagnózis felállítása, a diabétesz típusának klasszifikálása, szükség szerint a differenciáldiagnózis érdekében egyéb vizsgálatok rendelése.

A végleges diagnózis felállítása utána a lehetséges kezelési módok az orvosi táplálkozásterápia (dietoterápia), fizikai aktivitás növelése illetve a gyógyszeres kezelés, mely megválasztása a pácienssel közösen történik meg. A betegség patofiziológiájáról, lefolyásáról, korai, illetve késői szövődményekről, plusz a felmerülő kérdésekről ekkor kap a páciens tájékoztatást. Inzulin adagoló toll használatának elsajátítása, helyes vércukormérés technikájának bemutatása is ekkor történik meg. Mivel a megelőzés krónikus, progresszív betegségek esetén számottevően meghatározza az életminőséget, a pácienseknek mindig hangsúlyozni kell a preventív szemléletet, és praktikus tanácsokkal kell ellátni őket.

Diabetológiai kontroll vizsgálat során már olyan páciensekkel találkozunk, aki korábban már diagnosztizált diabetes mellitusban szenvednek és kezelés alatt állnak. A friss laborértékek, a vércukornapló és a fizikális vizsgálat eredményei alapján meghatározásre kerül a betegség aktuális állapota, lefolyása. A kezelés ennek megfelelően folytatódik tovább, illetve szükség szerint kiegészíthető. A páciens a felmerülő kérdéseit felteheti, illetve szükség szerint újabb edukációs programban részesíthető (diétás tanácsadás, inzulin-adagolóeszköz, vércukormérő használata, inzulin beadás helyeinek ellenőrzése).

időpontfoglalás