Gyermekneurológia

 1. Home
 2. /
 3. Szolgáltatások
 4. /
 5. Gyermekneurológia

Az idegrendszer szervezetünk irányító központja, segítségével érzékeli a környezetből származó ingereket, válaszol rá valamint a belső működésünk szabályozásában is nélkülözhetetlen szerepet tölt be. Az idegrendszer két részből áll, a központi és perifériás idegrendszerből. A központi idegrendszer része az agy és a gerincvelő, a perifériás idegrendszeré pedig a testünket behálózó idegek. A perifériás idegrendszer két fő részből áll: a szomatikus és az autonóm idegrendszerből. A szomatikus az akaratlagos mozgásokért és a külvilágból származó ingerek  érzékelésért, az autonóm az automatikus funkciók például a szívverés, a légzés és az emésztés szabályozásáért felelősek.

Idegrendszerünk megszületésünkkor még éretlen, hosszú évek alatt, genetikailag meghatározott fejlődési menet, tanulási folyamatok révén nyeri el a felnőttkorra jellemző fejlettségi szintet. A fejlődésben tapasztalt bárminemű elmaradás vagy kóros elem megjelenése, a fejlődő idegrendszert károsító betegségek kialakulása befolyásolja az idegrendszer fejlődését és okozhat elmaradást a későbbiekben a kognitív funkciókban (beszédzavar, tanulási zavar, figyelemzavar, értelmi képesség csökkenés), a gyermek mozgásában/koordinációjában. Emiatt nagyon fontos a fejlődésbeni elmaradások, gyermekkori neurológiai betegségek minél korábbi felismerése, kezelése.

A gyermekneurológia a központi és perifériás idegrendszer gyermekkorban (0-18 éves korig) jelentkező betegségeinek, az idegrendszer fejlődési zavarainak, éretlenségének diagnosztikájával, terápiájával foglalkozó ágazata az orvostudománynak.

Gyermekkorban korcsoportonként változóak azok a tünetek, amelyek miatt érdemes gyermekneurológus szakorvost felkeresni.

Csecsemőkorban (0-1 éves korig):

 • szülés környékén elszenvedett idegrendszeri károsodás pl. oxigénhiány, agyhártya/agyvelő gyulladás, agyvérzés
 • koraszülöttség
 • mozgás- és/vagy értelmi fejlődésbeni elmaradás
 • szokatlan arc/fejforma
 • izomtónusban tapasztalt eltérések ( túl laza/fokozott izomzat)
 • mozgásszegénység
 • szopási/nyelési nehezítettség
 • pupillaeltérések (egyik pupilla tágabb a másiknál)
 • szemmozgás zavarai
 • látás-/hallászavar gyanúja (nem követi a tárgyakat, nem fordul a hang irányába)
 • epilepsziára utaló eltérések (ritmusos pislogás, szemmozgás, végtag-/ fej rángás, légzéskimaradás, furcsa csámcsogó-nyeldeklő mozgás)

Kisded-/kisgyermekkorban (1-6 éves korig)

 • az átlagostól eltérő ütemű pszichomotoros fejlődés
 • epilepsziára utaló eltérések (megrekedés/bambulás, ritmusos pislogás/szemmozgás, ritmusos végtagmozgások, hirtelen elesések, eszméletvesztéssel járó állapotok, csámcsogás, nyeldeklés)
 • fejfájás
 • szédülés, egyensúlyzavar
 • járászavar (gyakori elesés, csetlés botlás, felállási, járási nehezítettség)
 • mozgászavar (akaratlan mozgások megjelenése)
 • végtaggyengeség/végtagzsibbadás
 • figyelemzavar
 • beszédfejlődés megkésése

Iskolás és serdülőkorban (6-18 éves korig)

 • fejfájás
 • szédülés
 • fülcsengés/fülzúgás
 • végtaggyengeség/végtagzsibbadás
 • gerincfájdalom/gerincdeformitások
 • egyensúlyzavar
 • mozgászavarok
 • kézremegés
 • tanulási zavar
 • figyelemzavar
 • beszédzavar
 • járászavar
 • epilepsziás rohamra utaló tünetek (megrekedés/elbambulás, végtagrángatózás, végtagrándulás, ritmusos pislogás/szemmozgás, eszméletvesztés, hirtelen összeesés)

Kérjük, hogy amennyiben az alábbi tüneteket észlelik: hirtelen kialakuló fejfájás, látászavar, nyelészavar, féloldali végtaggyengeség, végtagzsibbadás, beszédzavar, erős szédülés, NE várjanak az előjegyzett vizsgálati időpontjukra, hanem mihamarabb konzultáljanak a háziorvosukkal vagy az Országos Mentőszolgálattal a potenciális veszélyállapot mihamarabbi felismerése és kezelése céljából!

Rendelésünkön gyermekbarát környezetben történik a gyermekek vizsgálata.

A rendelésen első vizsgálat alkalmával a beteg kórelőzményének felvételét, a korábbi orvosi dokumentáció áttekintését követően részletes neurológiai/ csecsemőknél fejlődésneurológiai vizsgálat történik. Amikor már a gyermek megfelelően kommunikál, a panaszokat először a gyermektől kérdezzük ki. A vizsgálatot a gyermek életkorának megfelelően végezzük. Csecsemőknél és kis gyermekeknél már az anamnézis felvétele közben megfigyeljük a gyermekeket a rendelőben elhelyezett játékokkal való tevékenysége közben, ebből levonhatunk következtetéseket a mozgására, beszédére, figyelmére, koordinációjára, szocializációs képességeire vonatkozóan.  Csecsemőkorban ezt követően fejlődésneurológiai vizsgálat történik, mely során megfigyeljük a gyermek spontán mozgásait,  reakciót a külvilág ingereire, majd speciális, úgynevezett elemi mozgásminták kiváltásával vizsgáljuk a kóros neurológiai jeleket. Kisgyermekeknél kb 6 éves korig játékos formában történik a fizikális vizsgálat. Nagyobb gyermekeknél a neurológiai vizsgálat magában foglalja a látásélesség, hallás tájékozódó jellegű, nem műszeres vizsgálatát, a többi agyideg,  mozgatókör, érzőkör, koordináció, beszéd, figyelem vizsgálatát. A vizsgálatok fájdalommentesek. A kórelőzmény, a tünetek, a fizikális vizsgálat eredményének függvényében a szükséges műszeres vizsgálatok illetve más szakorvosokkal való konzultáció megszervezésében is segítséget nyújtunk partnerintézményünknél, rövid határidőn belül.

A kontroll vizsgálaton az időközben elkészült műszeres vizsgálati eredmények (labor, röntgen, ultrahang,EEG(electroencephalographia),ENG(electroneurographia)/EMG (electromyographia), kiváltott válasz vizsgálatok, CT (computer tomographia), MRI (mágneses rezonancia képalkotás) értékelése, megbeszélése, gyógyszer- és/vagy segédeszköz felírása történik, valamint az aktuális panaszoknak, az előző vizsgálat, a terápia elkezdése óta tapasztalt változásoknak a megbeszélése, ezek függvényében a már beállított terápia módosítása, új vizsgálatok előírása.

Lehetőség van másodvélemény kérésére is, amennyiben a korábban más gyermekneurológus szakorvos által felállított neurológiai diagnózis megerősítését, a beállított terápia adekvát voltának megítélését szeretnék. Ebben az esetben a beteg/hozzátartozó kikérdezése, a rendelkezésre álló orvosi dokumentáció áttekintése, a beteg fizikális vizsgálata után alkotunk véleményét a korábban felállított diagnózisról, terápiáról.

Minden esetben kérnénk a tisztelt szülőket, hogy a gyermek korábbi orvosi dokumentációját (nem csak a neurológiai vonatkozásúakat), a jelenleg és korábban szedett, de hatástalanság vagy mellékhatások miatt elhagyott gyógyszereinek listáját hozzák magukkal a szakrendelésre. A gyermeknél tapasztalt rendellenességekről ( pl járászavar vagy epilepsziára utaló tünetek) kérjük, amennyiben lehetőségük van, készítsenek video felvételt, ezek nagy segítséget jelentenek a diagnózis felállítása során. A vizsgálaton a gyermeken kívül a két szülő tartózkodhat bent a rendelőben. A vizsgálat elősegítésére kedvenc játékot, könyvet kérjük hozzanak magukkal.  

Szakrendelésünkön az alábbi betegségek diagnosztikájával és terápiájával foglalkozunk, kiemelve fő profilként az epilepszia betegséget.

Epilepszia – epilepszia betegség gyanúja esetén (eszméletvesztéssel járó állapotok, ritmusos, akaratlan végtagrángások, elrévedések-megrekedések, vizuális/akusztikus hallucináció, deja vu érzés, ritmusos pislogás/szemmozgás/csámcsogás/nyeldeklés stb) a kivizsgálás megszervezése, terápia beállítása, már diagnosztizált epilepsziás betegek gondozása.

Pszichomotoros fejlődés elmaradása – az életkornak megfelelő mozgás /értelmi fejlődés elmaradása.

Koponya/arcdeformitások – a gyermek fejméretében, a koponya alakjában, az arc felépítésében tapasztalt eltérések.

Szülés környéki idegrendszeri károsodások – oxigénhiány, agyvérzés, agyvelő/agyhártyagyulladás következtében kialakult állapotok.

Fejfájások – a nem akut, hetek hónapok óta fennálló fejfájások, melyek hátterében már szemészeti, fül-orr-gégészeti ok, vérszegénység kizárásra került.

Szédülés/egyensúlyzavar – szédülés, egyensúlybizonytalanság, járászavar.

Arcidegbénulás – hirtelen vagy órák alatt kialakuló féloldali arcizomgyengeség (egyszerre észlelhető azonos oldali homlokráncolás, szemhéjzárás gyengeség, szájzug elhúzódás).

Agyi keringési zavarok – az agyi keringészavaron átesett gyermekek gondozása, utánkövetése.

Izombetegségek – fáradékonyság, járási nehezítettség pl. lépcsőn járási nehezítettség, ülésből való felállás nehezítettsége, indokolatlan elesések, megbotlások, izomgyengeség

Mozgászavarok – kézremegés (tremor), hirtelen fellépő, akaratlan arc/fej/végtag mozgások.

Neuroimmunológiai betegségek – sclerosis multiplex, neuromyelitis optica, myasthenia gravis, immun neuropathiak (felsorolás nem teljes).

Figyelemzavar / Tanulási nehezítettség – neurológiai alap- és/vagy társbetegség kizárása.

Megkésett beszédfejlődés – 2.5 éves kor után, negatív hallásvizsgálati eredményt követően van lehetőség a vizsgálatra.

Neuropátiás tünetek – zsibbadó, bizsergő, szúró, égő érzés, érzéskiesés bizonyos területeken, a hideggel/meleggel szembeni túlzott érzékenység.

Gerinc betegségei – gerincfájdalom, gerincdeformitás, a gerincből a végtagokba sugárzó fájdalom, végtagzsibbadás.

 

időpontfoglalás