Neurológia

Az idegrendszer létfontosságú része szervezetünknek. Testünk az idegrendszer segítségével érzékeli a környezetből származó ingereket, válaszol rá valamint a belső működésünk szabályozásában is nélkülözhetetlen szerepet tölt be. Az idegrendszer felelős az emberek érzékelésének, mozgásának, viselkedésének, gondolkodásának, tanulásának és emlékezetének szabályozásáért. Az iderendszer két részből áll, a központi és perifériás idegrendszerből. A központi idegrendszer része az agy és a gerincvelő, a perifériás idegrendszeré pedig a testünket behálózó idegek. A perifériás idegrendszer két fő részből áll: a szomatikus és az autonóm idegrendszerből. A szomatikus az akaratlagos mozgásokért és a külvilágból származó ingerek  érzékelésért, az autonóm az automatikus funkciók például a szívverés, a légzés és az emésztés szabályozásáért felelősek.

neurológia a központi és perifériás idegrendszer betegségeinek diagnosztikájával, terápiájával foglalkozó ágazata az orvostudománynak.

Milyen tünetek esetén érdemes neurológus szakorvost felkeresniük?

 • fejfájás
 • szédülés
 • fülcsengés/fülzúgás
 • gerincfájdalom/gerincből végtagba sugárzó fájdalom
 • egyensúlyzavar
 • mozgászavarok / kézremegés/ akaratlan mozgások
 • izomgyengeség/izommerevség/izomtónus csökkenése, gyakori elesések, járászavar
 • végtagzsibbadás/végtaggyengeség
 • fáradékonyság
 • memóriazavar/figyelemzavar
 • beszédzavar
 • időskori elbutulás (demencia)
 • epilepsziás roham / eszméletvesztéssel járó állapotok

Kérjük, hogy amennyiben az alábbi tüneteket észlelik: hirtelen kialakuló ütésszerű tarkótáji fejfájás, látászavar, nyelészavar, féloldali végtaggyengeség, végtagzsibbadás, beszédzavar, erős szédülés, NE várjanak az előjegyzett vizsgálati időpontjukra, hanem mihamarabb konzultáljanak a háziorvosukkal vagy az Országos Mentőszolgálattal a potenciális veszélyállapot mihamarabbi felismerése és kezelése céljából!

A rendelésen első vizsgálat alkalmával a beteg kórelőzményének felvételét, a korábbi orvosi dokumentáció áttekintését követően részletes neurológiai vizsgálat történik. A neurológiai vizsgálat magában foglalja a látásélesség, hallás tájékozódó jellegű, nem műszeres vizsgálatát, a többi agyideg,  mozgatókör, érzőkör, koordináció, beszéd, gondolkodás, memória vizsgálatát. A kórelőzmény függvényében szükségessé válhat kiegészítő vizsgálatok elvégzésére pl. kérdőívek kitöltése demencia, szorongás, hangulatzavar gyanúja esetén. A fizikális vizsgálat eredményének függvényében a szükséges műszeres vizsgálatok illetve más szakorvosokkal való konzultáció megszervezésében is segítséget nyújtunk partnerintézményünknél, rövid határidőn belül.

kontroll vizsgálaton az időközben elkészült műszeres vizsgálati eredmények (labor, röntgen, ultrahang,EEG(electroencephalographia),ENG(electroneurographia)/EMG (electromyographia), kiváltott válasz vizsgálatok, CT (computer tomographia), MRI (mágneses rezonancia képalkotás) értékelése, megbeszélése, gyógyszer- és/vagy segédeszköz felírása történik, valamint az aktuális panaszoknak, az előző vizsgálat, a terápia elkezdése óta tapasztalt változásoknak a megbeszélése, ezek függvényében a már beállított terápia módosítása, új vizsgálatok előírása.

Lehetőség van másodvélemény kérésére is, amennyiben a korábban más neurológus szakorvos által felállított neurológiai diagnózis megerősítését, a beállított terápia adekvát voltának megítélését szeretnék. Ebben az esetben a beteg kikérdezése, a rendelkezésre álló orvosi dokumentáció áttekintése, a beteg fizikális vizsgálata után alkotunk véleményét a korábban felállított diagnózisról, terápiáról.

Lehetőséget biztosítunk a Residence-Medical Centrumban infúziós kezelésekre is neurológiai beteg számára pl. keringésjavító, fájdalomcsillapító-izomlazító infúziók adására.

Minden esetben kérnénk beteginket, hogy korábbi orvosi dokumentációjukat (nem csak a neurológiai vonatkozásúakat), a jelenleg és korábban szedett, de hatástalanság vagy mellékhatások miatt elhagyott gyógyszereik listáját hozzák magukkal a szakrendelésre. Akaratlan végtagmozgások, epilepszia betegségre gyanús tünetek esetén kérnénk ezekről video felvétel készítését. 

Szakrendelésünkön az alábbi betegségek diagnosztikájával és terápiájával foglalkozunk, kiemelve fő profilként az epilepszia betegséget.

Epilepszia – epilepszia betegség gyanúja esetén (eszméletvesztéssel járó állapotok, ritmusos, akaratlan végtagrángások, elrévedések-megrekedések, vizuális/akusztikus hallucináció, deja vu érzés stb) a kivizsgálás megszervezése, terápia beállítása, már diagnosztizált epilepsziás betegek gondozása.

Fejfájások – a nem akut, hetek hónapok óta fennálló fejfájások, melyek hátterében már szemészeti, fül-orr-gégészeti ok, vérszegénység kizárásra került.

Agyi keringési zavarok – az agyi keringészavaron átesett betegek gondozása, utánkövetése.

Szédülés/egyensúlyzavar

Neuropátiás tünetek – zsibbadó, bizsergő, szúró, égő érzés a végtagokon, arcon, érzéskiesés bizonyos területeken, a hideggel/meleggel szembeni túlzott érzékenység.

Izombetegségek – fáradékonyság, járási nehezítettség, melynek hátterében nem ízületi problémák állnak pl. lépcsőn járási nehezítettség, ülésből való felállás nehezítettsége, indokolatlan elesések, megbotlások, izomgyengeség.

Mozgászavarok – kézremegés (tremor), hirtelen fellépő, akaratlan mozgások, a mozgás tempójának megváltozása pl. Parkisnon-kór.

Neuroimmunológiai betegségek – sclerosis multiplex, neuromyelitis optica, myasthenia gravis, immun neuropathiak (felsorolás nem teljes).

Gerinc betegségei – gerincfájdalom, a gerincből a végtagokba sugárzó fájdalom, végtagzsibbadás.

Demencia: időskori szellemi hanyatlás.

időpontfoglalás