Pszichiátria

  1. Home
  2. /
  3. Szolgáltatások
  4. /
  5. Pszichiátria

Pszichiátriai szakrendelés

Az elmúlt évek mindenki számára kifejezetten megterhelőek voltak. A járványhelyzet számos új, ismeretlen helyzetet hozott létre. Sajnos ennek hatására a pszichiátriai betegek száma is megnőtt. Fontosnak tartjuk, hogy az újonnan kialakult pszichés tüneteket, pszichiátriai kórképek minél előbb, egy korszerű terápia keretein belül ellátásra kerüljenek és ezáltal a páciens visszatérhessen korábbi életéhez.

Szakrendelésünkön szorongásos betegséggel, hangulatzavarral, pánikbetegséggel, depressziós tünetekkel küzdő páciensek ellátását biztosítjuk.

A pszichiátriai zavarok kezelésére két módszer áll rendelkezésre: a pszichoterápia és gyógyszeres terápia.

A pszichofarmakonok a központi idegrendszer működésére ható gyógyszerek. Bizonyos állapotokban (szkizofrénia, paranoid zavar, bipoláris zavar, súlyos depresszió, demencia) gyakran nékülözhetetlenek. Ezen gyógyszerekről sok téves információ terjedt el a köztudatban. Nem változtatják meg a személyiséget, nem teszik befolyásolhatóvá/kiszolgáltatottá a klienst. Orvosi tevékenységem során kifejezetten fontosnak tartom, hogy a páciens olyan terápiában részesüljön, mely mellett teljes értékű marad és így minden téren kiegyensúlyozott életet tud élni. A gyógyszeres kezelést valamilyen mentális zavar (hangulatzavar, szorongás, pszichózis, organikus kórképek) esetén alkalmazzuk.

 

Milyen gyógyszereket alkalmazunk a pszichiátriai kezelés során?

  • Antidepresszívumok: Másnéven hangulatjavító gyógyszerek. Egy részük jelentős szorongáscsökkentő vagy alvásjavító hatással is rendelkezik. Az antidepresszívummal történő kezelés hosszabb távon (minimum 6 hónap) alkalmazva hatásos és eredményes. Fontos, hogy ezen szerekhez nincsen hozzászokás, ami szintén egy gyakori tévhit.
  • Anxiolitikumok: Köznapi néven szorongáscsökkentők. A hangulatjavítókkal ellentétben hatásuk gyors, gyakran fél-egy órán belül megjelenik. Lehetséges mellékhatásaik és – hosszantartó alkalmazás esetén – hozzászokás veszélye miatt lehetőleg csak átmenetileg alkalmazzuk ezt a gyógyszercsoportot.
  • Antipszichotikumok: pszichotikus állapotok, szkizofrénia, paranoid zavar, organikus pszichózisok esetén javítják a betegség pozitív (hallucinációk, téveszmék, zavart, nyugtalan viselkedés) és negatív (szociálisan visszahúzódó, inaktív viselkedés, színtelen érzelmi állapot) tüneteit. Bipoláris zavarban hangulatstabilizálásra is alkalmasak.
  • Hangulatstabilizálók: A bipoláris zavar különböző fázisaiban, a hangulati ingadozás javítása vagy megelőzése céljából adhatók eredményesen.

 

Mik a rendelésen való megjelenés feltételei?

Rendelésemen  kizárólag előjegyzés alapján tudom fogadni pácienseimet, akik betöltötték a 18. életévüket.

 

Amennyiben úgy érzi, hogy pszichés problémái kezelésére szorulnak, a Residence Medicalban várjuk szeretettel, keressen minket bizalommal és kérjen időpontot a megadott telefonszámon!

időpontfoglalás