A tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) genetikai vizsgálata

  1. Kezdőlap
  2. /
  3. Szolgáltatások
  4. /
  5. Synlab
  6. /
  7. Emésztőrendszer, táplálkozás
  8. /
  9. Bélrendszer
  10. /
  11. A tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) genetikai vizsgálata

A tejcukrot (laktózt) a bélben a laktáz nevű enzim bontja le. Ez a csecsemők számára létfontosságú folyamat felnőttkorban normálisan lecsökken, de a törzsfejlődés során előnyei miatt elterjedt egy olyan genetikai változat, amely lehetővé tette a tej emésztését felnőtt korban is. Akiknél mégis megmaradt a felnőttkori tejcukor-érzékenység (Magyarországon 15-37%, az ázsiai és afrikai népességben 80-100%), a tej- és tejtermékfogyasztást követően hasi fájdalom, hasmenés, puffadás, hányinger alakul ki.

A diagnózis felállítására alkalmazott laktózterhelés utáni kilégzési teszt épp ezért kellemetlen, míg a genetikai eltérés vizsgálata a primer betegség esetén pontosabb, és kényelmetlenséggel nem jár. Amennyiben a laboratóriumi lelet és a klinikai vizsgálat alapján szakorvos felállítja a laktózintolerancia diagnózisát, kiállítható az adókedvezményre jogosító igazolás. Az állapot elkülönítendő a veleszületett teljes laktázhiánytól, a szerzett (pl. gyulladásos bélbetegség, fertőzés, lisztérzékenység, antibiotikumszedés) átmeneti intoleranciától, illetve a tejfehérje-allergiától, amelyre laboratóriumunkban szintén lehetőség van.

időpontfoglalás