Tüdőgyógyászat

  1. Home
  2. /
  3. Szolgáltatások
  4. /
  5. Tüdőgyógyászat

Tüdőgyógyászat

Az orvostudománynak a tüdő és a légutak megbetegedésével foglalkozó területe a tüdőgyógyászat más néven a pulmonológia. A légzőszervi betegségek a leggyakrabban előforduló kórállapotok közé tartoznak. A tüdő és a légutak betegségei jelentősen ronthatják az életminőséget.

Mikor keresse fel az ember a tüdőgyógyászati szakrendelést?

-ha az alábbi tüneteket észleli: fulladás, légzéssel összefüggő vagy arra fokozódó mellkasi fájdalom, éjszakai izzadás, köhögés mely lehet száraz vagy járhat fokozott váladékképződéssel

-ha laborvizsgálat készült és abban magasabbak a gyulladást jelző értékek: magas vérsüllyedés, magas fehér vérsejtszám, magas CRP

-ha pl. alvás közbeni légzéskimaradást észlel családja önnél

-ha a dohányzásról, e-cigarettáról való leszokáshoz szüksége van segítségre

 

Kérjük, hogy amennyiben az alábbi tünetek észleli: hirtelen fellépő légszomj, fulladás, hirtelen jelentkező mellkasi fájdalom, fennálló lázas állapot, véres köpetürítés ne várjanak időpontjukra, hanem minél hamarabb házi orvosukkal, ügyeletes orvosukkal vagy az Országos Mentőszolgálattal konzultáljon, a potenciális veszélyállapot mihamarabbi felismerése és kezelése céljából!

Milyen betegségekkel foglalkozik a tüdőgyógyász?

Asztma: kilégzési nehezítettség, fulladás érzése.

Légúti allergiás betegségek során észlelt orrfolyás, könnyezés torokkaparó érzés

Hirtelen fellépő vagy régóta fennálló tüdőgyulladás, melyeket leggyakrabban valamilyen kórokozó válthat ki, de ebbe a betegségcsoportba tartozik a tüdőszövet kötőszövetes átalakulása, azaz a tüdőfibrosis, a krónikus hőrgőszűkületet okozó COPD

Elhúzódó gyulladás, tartósan jelentkező száraz köhögés melynek oka megmagyarázhatatlan, hátterében meghúzódhat tüdődaganat.

 

Tüdőgyógyászatii szakrendelés menete

Kérés a szakrendelést felkereső paciensekhez: a vizsgálat előtt rendelkezésünkre bocsátja a jelenleg és a közelmúltban (fél év) szedett gyógyszereinek listáját. Orvosi dokumentációit és a képalkotó vizsgálatok képanyagát CD-n.

 

A tüdőgyógyász az alapos kikérdezés után célzott, tüdőgyógyászati irányú fizikális vizsgálatot végez. Ezeket követően közli a beteggel azon vizsgálati eljárásokat, amelyek segíthetnek a pontos diagnózis felállításában.

Képalkotó eljárásokat (pl. mellkas röntgen, mellkas CT, ultrahang ) kérhet, melyek közelebb vihetnek az esetleges betegséghez.

Az allergiás tünetek kivizsgálásához laboratóriumi vérvizsgálatot vagy bőrpróbát (Prick teszt) rendel el, amelyet helyben elvégez.

Vérgáz vizsgálatot és légzésfunkciós vizsgálatot azaz spirometriát végezhez, melyek alkalmasak arra, hogy diagnosztizálja vele az esetlegesen tüdőkárosodást.

 

A kivizsgálás végeztével:

A diagnózisnak megfelelően meghatározza a szükséges kezelési lehetőségeket, gyógyszeres terápiát. Szükség esetén konzultál más szakorvosokkal, melyek eredményéről a beteget személyesen tájékoztatja a kontrol során. A kezelés hatékonyságát egyeztetett időpontban ellenőrzi és a feltárt betegségnek megfelelően esetleg javasolhat más kezelést is.

 

időpontfoglalás