TORCH alapcsomag

Azokra a mikroorganizmusokra, melyek a várandósság alatt különböző mértékben károsíthatják a magzatot, a TORCH betűszót használják. Az összefoglaló elnevezés a kórokozók kezdőbetűiből áll össze: Toxoplasma gondii, „Others” (egyéb mikrobák), Rubeolavírus, Cytomegalovírus, Herpes simplex vírusok. A TORCH Alapcsomag a fenti kórokozók szerológiai tesztjeit tartalmazza. Az egyéb mikróbák/”others” tesztjei a TORCH Bővített csomagban elérhetőek.

Ezek a fertőzések különböző magzati rendellenességeket, a születendő gyermek maradandó károsodását (pl. süketség, vakság, idegrendszeri zavarok) egyes esetekben a magzat méhen belüli halálát és vetélést okozhatnak, amennyiben az anya a terhesség kezdetekor vagy a terhesség alatt fertőződik. Néhány esetben az újszülött fertőződése a természetes szülés során, a szülőcsatornán áthaladás közben történhet meg aktív anyai fertőzöttség mellett. Természetesen a várandós anya, a magzat vagy az újszülött fertőzése tünet, és szövődménymentes is lehet, de azt, hogy egy adott páciens, terhesség esetében melyik kimenetel történik meg, jelenleg előre nem megjósolható.

Ez az alapcsomag az anyai fertőzések/védettség kimutatására szolgál és nem pedig a magzati fertőzöttség vizsgálatára. Jelenleg a társadalombiztosítás, azaz az OEP terhére, ezek a vizsgálatok tünetmentes egyének, tünetmentes várandósok szűrővizsgálataként nem elérhetőek az Ön számára.

A TORCH szűrővizsgálatot érdemes még a tervezett terhesség előtt elvégezni a szerológiai státusz tisztázása érdekében. A szerológiai eredményekből kiderül, hogy mely kórokozók esetében nem kell friss fertőzéstől tartani a terhesség alatt, mert már átvészelte a páciens, és hosszan tartó védettség alakult ki. A vizsgálatokból az is megtudható, hogy melyik az a fertőzés, amin a páciens átesett már, és bár a kórokozó reaktiválódhat, de sokkal kisebb veszéllyel jár ez esetben a magzatra, mintha a várandós első alkalommal fertőződne a terhesség alatt. Az eredményekből az is látszik, hogy mely kórokozóval nem fertőződött még a terhessége előtt, tehát fogékony egy esetleges expozíció esetén. Fogékonyság fennállásakor két lehetőség kínálkozik. Bizonyos kórokozók esetében lehetőség van védőoltás beadására, ha még több hónappal a tervezett terhesség előtt áll a páciens. Azoknál a mikrobáknál, melyek ellen nincs megfelelő oltóanyag, bizonyos időközönként folyamatos nyomonkövetés, az adott vizsgálat ismétlése ajánlott a várandósság alatt.

Amennyiben a tervezett terhesség előtt nem történtek meg a szűrővizsgálatok, a szűrés elvégezhető a várandósság alatt is, lehetőleg minél korábbi szakaszban. Ha csak később történnek az első szerológiai vizsgálatai, akkor nem mindig állapítható meg biztonsággal, hogy a fertőzés a terhesség előtt, vagy az alatt történt-e.

Amennyiben a terhesség előtt az eredményei friss, éppen zajló fertőzésnek a gyanúját vetik fel, úgy a gyermekvállalás halasztása lehet javasolt a szükséges kezelések mellett.

Amennyiben a vizsgálat eredményei a terhesség alatt friss, éppen zajló vagy korábbi fertőzés reaktivációjának a gyanúját vetik fel, úgy fokozott jelentősége lesz a további nőgyógyászati, magzati ultrahang és laboratóriumi vizsgálatoknak az esetlegesen szükséges kezelések meghatározásában. Ilyen esetekben is az adott szerológiai vizsgálat ismétlése lesz indokolt második mintából a fertőzés előrehaladásának, lefolyásának megítélésére az ellenanyagszint változások alapján.

Toxoplasma gondii (IgG, IgM; IgM pozitív esetben IgA, IgG aviditás)
Rubeola vírus (IgG antitest)
Cytomegalovírus [CMV] (IgG, IgM; IgM pozitív esetben IgG aviditás)
Herpes simplex vírusok [HSV1] [HSV2] (IgG, IgM antitestek)

időpontfoglalás